Biliyor musunuz? - Uzak gök cisimlerinde hangi gazların olduğunu nasıl biliyoruz?
Gazlar üzerilerine düşen ışığın belli renklerini emerler. Bu renkler her gaz için farklıdır. Böylece bir yıldızdan veya gezegenden gelen ışığa bakılarak hangi gazları ihtiva ettiği tespit edilebilir veya ne olduğu bilinmeyen bir gaz sadece ışık ve prizmalar kullanılarak kolayca adlandırılabilir.
Ayrıca bu gazlar, elektriksel gerilim etkisindeyken de soğurduklarıyla aynı renkte ışıma yaparlar.
Evrenin merkezi neresi?
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki büyük patlama, maddenin boş uzaya saçılması değil, uzayın bizzat kendisinin hızla genişlemesiydi. Bu da demek oluyor ki o an Evrendeki her bir nokta merkezde yer alıyordu. Evreni, üzerinde noktalar olar şişirilmemiş bir balon gibi düşünün. Bu noktalar gökada kümelerini temsil ediyor. Balon şiştikçe her nokta bir diğerinden uzaklaşıyor. Gökada kümeleri arasındaki boşluk, tıpkı evrenin geri kalanı gibi giderek artan bir hızla büyüyor. (Kütle çekim kuvveti kümelerin boyutlarını sabit tutuyor.)
Biliyor musunuz?
Bir saniyeyi bir günün 86.400'de biri olarak tanımlayabiliriz. Dünya ile Ay arasındaki gelgit sürtünmesi gezegenimizi yavaşlatır ve bir günün yüz yılda 3 milisaniye daha uzamasına sebep olur.
Diğer Makaleler...
Sayfa 1 / 12
<< Başlangıç < Önceki 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sonraki > Son >>